Tadeusz
Śliwiak ,,Pączek"
Był sobie pączek
co
nie miał rączek
i
okrąglutki był
jak
miesiączek.
Miał
lukrowaną
złocistą
skórkę,
a
w środku dziurkę
na
konfiturkę.
Wszyscy
go lubią,
starsi
i dzieci.
Na
jego widok
aż
ślinka leci.
Lecz
co naprawdę
pączki
są warte,
to
przede wszystkim
wie
Tłusty Czwartek.
,,Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."
Tradycja
jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.
Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka
niektórych wkładano orzechy i migdały,
a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką”
miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.
Kolejny przesąd głosił, że
ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie
skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży. źródło
Smacznego Pączka!